29. novembra 2010

Kom.robot. Jason Bradbury

Jason Bradbury je v Spojenom kráľovstve známy najmä ako moderátor viacerých televíznych relácií, napríklad The Gadget Show informuje o najnovších vynálezoch. Práve touto cestou sa uberá aj jeho románový debut Kom.robot – prvý z rovnomennej série –, ktorého názov pomenúva typ bezpilotných lietajúcich prostriedkov. Avšak od bežných technotrilerov sa táto kniha odlišuje tým, že je určená deťom, pretože práve ony tieto supertajné prístroje ovládajú. Pochopiteľne, nejde o obyčajných chlapcov a dievčatá, ale počítačových géniov pracujúcich pre ešte zvláštnejšiu vládnu organizáciu.

V popredí príbehu stojí dvanásťročný Jackson Farley s internetovým nickom ZombiCarodej. Napriek matematickému nadaniu je mimo virtuálneho sveta stále len akýsi outsider a hlavne rojko túžiaci po dobrodružstve. Keď ho jedného dňa osloví v rozohranej adventúre záhadný Elan Drivel, život sa mu – ako ináč – nečakane zmení.

Touto akčnou oddychovkou sa Bradbury snaží vzbudiť u malých čitateľov záujem o vedu a techniku. Nenáročným spôsobom zároveň poukazuje na rôzne problémy súčasnej spoločnosti, s ktorými je detstvo viac-menej konfrontované, počnúc medziľudskými vzťahmi až po oportunizmus tých, čo tento svet riadia, prípadne by ho riadiť chceli.

Napriek tomu, že na obálke má táto knižka tlačidlo spúšťajúce proces ničenia, je úplne neškodná. Ten gombík totiž vôbec nefunguje, neustále naň klikám a... nič.

mmm

Vyšlo vo Fantázii.

Fantázia, roč. 14, 2010, č. 5, s.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára