25. marca 2011

Arbeit macht frei

Som za to, aby Rómovia začali makať. Mnohí dali «Páči sa mi to». Nová stránka na Facebooku si pre svoj jednoznačný názov hneď našla fanúšikov. I bulvár tomu napomohol, keď uverejnil video s Petrou Polnišovou, ktorá Lacimu Strikovi vysvetľuje, že by mali „začať makať aj oni!“ A podporili ju ďalší: Jaro Bekr, Ondrej Kovaľ, Filip Tůma, dokonca Silvia Šarköziová z Cigánskych diablov. Konečne sa to niekto zase odhodlal povedať nahlas – po Mariánovi Kotlebovi, Jánovi Slotovi a iným národovcom –, teda „vyjadrit nespokojnost neromov voci systemu“ alebo „ze neprisposobivi maju kazdym dnom vacsie vyhody“, ako sa píše v jednom komentári.

Priznám sa, rozhorčila ma Polnišová a ostatné mediálne známe osobnosti, ktoré sa pre mňa v tej chvíli dostali na intelektuálnu úroveň Zdeny Studenkovej, známej podobnými a ešte primitívnejšími výrokmi hodnými štvrtej cenovej kategórie. Aké «makať»? Kde?? Kto dá prácu chudobe, obzvlášť v regióne východného Slovenska s nezamestnanosťou najvyššou nielen v rámci krajiny, ale i Vyšehradskej skupiny??? Tieto otázky by už nikto z tých insitných odborníkov na rómsku menšinu nevedel zodpovedať, lebo predsudok je chybným konštatovaním, bez faktov, tvári sa síce racionálne, ale skutočne v ňom hlavnú úlohu zohráva pocitová zložka, zväčša averzívna.

No pravda je taká, že ide o dobrú reklamnú kampaň, ktorá sa pohrala s nepriateľskými postojmi väčšinového obyvateľstva. Vraví sa tomu tízing, čiže propagácia prvotne neodkazujúca na produkt alebo servis, najskôr sa čaká na reakciu cieľovej skupiny. A tou je celé Slovensko. Po slogane „Rómovia by mali začať makať“ nasleduje totiž ďalší – „Na svojom talente“. Občianske združenie Divé maky chcelo týmto kontroverzným spôsobom poukázať na existenciu rómskych talentovaných detí zo sociálne slabých rodín. Teraz majú možnosť všetci tí mudrlanti, ktorí si toľko vážia hodnotu práce, pomôcť týmto deťom – aby v budúcnosti, keď vyrastú, neskončili ako nezamestnaní –, napríklad dvomi percentami z daní. Alebo treba založiť skupinu Som za to, aby Slováci prestali kecať?!

Vyšlo na Je to tak, v slovenskej edícii Le Monde diplomatique.

Pôvodný zdroj | Jílek, Peter F. 'Rius: Arbeit macht frei. In Je to tak : Le Monde diplomatique [online]. ISBN 1337-8872. 25. 3. 2011. [cit. 2018-01-28]. Dostupné na internete: <http://www.jetotak.sk/editorial/arbeit-macht-frei>.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára