26. januára 2012

Poslankyňa Mojsejová

Pomlčka v názve Strany slobodné slovo – Nory Mojsejovej je síce gramaticky zbytočná, ale za to trefne zdôrazňuje, komu stranaslobodné slovo v nej naozaj patrí.

Už v knihe Klebetromán z roku 2004, ktorá sa má za ostrú travestiu na slovenskú spoločnosť, spomínajú jej autori Denisa Fulmeková a Peter Macsovszky akéhosi Fraňa Kujsenka a jeho manželstvo so „staršou podnikateľkou-milionárkou“. Ich vtedajšia literárna diagnóza je však nebezpečne reálna.

Za touto veselou politickou stranou – ako sa bežne vníma – sa ale neskrývajú marketingové ťahy Igora Brossmana maskované recesiou a kvázi záujmom o sklamaného voliča, tu sa myslí všetko úplne vážne. Jej predsedníčka nezabudla na prvej tlačovej konferencii stručne predstaviť svoj volebný program, ktorého body sa stotožňujú s formuláciami akýchkoľvek štamgastov pohostinských zariadení tretej cenovej kategórie: Kto by predsa nesúhlasil s potrestaním skorumpovaných politikov? Kto by nechcel zníženie dane z pridanej hodnoty? Kto by nevzal chudobným Rómom sociálnu pomoc?

Posledná otázka je priam symptomatická. A iróniou zostáva, že práve pani Mojsejová začína vo svojej neotesanosti doslova stelesňovať nálady obyčajného Slováka neschopného nastoliť dodržiavanie demokratických princípov z pozície občana, ale stále len hľadajúceho imaginárnych vinníkov za svoj stav, dokonca v príspevkoch na stravu rómskym deťom v hmotnej núdzi. Neprekáža mu ani fakt, že tento zmätený bľabot prichádza od človeka, ktorého psy sa obliekajú do pyžám a majú káblovú televíziu v búde.

Ktovie, možno sa časom do vysokej politiky odhodlajú aj ďalšie tváre miestnej šoubiznisovej stoky. Taká Martinka Zuzaniaková alias Kleopatra z Turca by bola tiež vhodnou adeptkou. Trebárs i na prezidentský post.

Vyšlo na Je to tak, v slovenskej edícii Le Monde diplomatique.

Pôvodný zdroj | Jílek, Peter F. 'Rius. Poslankyňa Mojsejová. In Je to tak : Monde diplomatique [online]. 
ISSN 1337-8872. 26. 1. 2012 [cit. 2012-02-01]. Dostupné na: <http://www.jetotak.sk/editorial/poslankyna-mojsejova>.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára