21. marca 2012

Palkovský homosyndróm

Dvadsiateho marca napísal Vladimír Palko mladší premiérke otvorený list, v ktorom vyjadruje jednoznačne odmietavé stanovisko k podpore Filmového festivalu inakosti úradom vlády. Podľa neho je spoločensky nebezpečné propagovať takzvaný homosexuálny spôsob života a argumentom sa mu stávajú pochybné štúdie amerických doktorov Paula a Kirka Cameronovcov.

V liste konkrétne operuje so štatistickými údajmi, podľa ktorých sa dánski a nórski gejovia dožívajú veku päťdesiatjeden až päťdesiatdva rokov, čo je vyše o štvrťstoročie menej ako heterosexuáli. A to bez započítania úmrtí na aids! Z toho teda v ultrakonzervatívnej logike vyplýva, že zmenou na tú správnu orientáciu – ich slovníkom sa tiež hovorí o liečbe – môžu žiť o tretinu dlhšie.

Nebolo by na škodu spomenúť i odborníkov z druhého tábora. Morten Frisch a Henrik Brønnum-Hansen upozornili na metodologické nedostatky Cameronovcov. Základným excesom vôbec bolo nereprezentatívne porovnávanie manželstiev osôb rovnakého pohlavia s klasickými, mužsko-ženskými. Tie prvé sa totiž legalizovali iba v deväťdesiatych rokoch a vstupovali do nich mladší ľudia. Je proste pochopiteľné, že vypočítaná hodnota priemerného veku úmrtia z takejto vzorky bude nižšia, keďže druhú skupinu tvoria aj oveľa vyššie ročníky. Toľko k počítaniu hrušiek a jabĺk od syna matematikára.

Palko tiež upozorňuje na zvýšený výskyt HIV v homosexuálnom prostredí. Čiastočne má pravdu, ale neuvedomuje si, že svojím netolerantným a bigotným prístupom vlastne prispieva k šíreniu tohto vírusu. Nech sa preto nečuduje, ak sa krížom a svätenou vodou pokúša celú LGBT komunitu vehementne vytlačiť zo sociálneho prostredia do sociálnych zariadení.

Ešte na margo Paula Camerona, ktorého psychologická asociácia v Spojených štátoch už dávno vylúčila zo svojich radov a spolu s komorou kanadských sociológov ho obviňujú zo skresľovania vedeckého výskumu: Bol to práve on, pod rúškom titulu šíriaci nepravdy o zneužívaní detí homosexuálmi, hoci dnes vieme, že fakty sú presne opačné a ich vykonávatelia patria medzi heterosexuálnych deviantov. Nehovoriac o škandáloch v katolíckej cirkvi!

Podpredseda Mladých konzervatívnych demokratov Slovenska sa ďalej netají ani politickými víziami: Po vzore Litvy a Poľska by chcel legislatívne zakázať propagáciu homosexuality pred neplnoletými, i keď alkohol a cigarety takejto reštrikcii nečelia. A čo tak rovno zaviesť starosvetský zákon z Vermontu zakazujúci popieranie boha?!

Ach, aké je to slovenské príslovie pravdivé: Aké drevo, taký klin – aký otec, taký syn.

Vyšlo na Je to tak, v slovenskej edícii Le Monde diplomatique.

Zdroj | Jílek, Peter F. 'Rius: Palkovský homosyndróm. In Je to tak : Le Monde diplomatique [online]. ISBN 1337-8872. 21. 3. 2012. [cit. 2019-01-05]. Dostupné na: <http://www.jetotak.sk/diskusie/palkovsky-homosyndrom.html>.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára