26. novembra 2012

Nudizmus, SuperStar, Facebook a Kukučín. Chorvátsky zápisník #1

Slováci si bežne spájajú Chorvátsko s letnou dovolenkovou sezónou a tí, čo aj túto destináciu pravidelne navštevujú, vedia, že ide o raj pre nudistov. Domáci sú však viac-menej hanbliví, v sprchách na bazéne sa vraj zásadne umývajú v plavkách, ako ma upozornil jeden Čech, s ktorým som sa náhodou zoznámil v saune. Kým sme prišli na svoj pôvod, rozprávali sme sa, pravdaže, po anglicky.

Ďalším táto krajina asociuje bývalú juhoslovanskú federáciu a konflikt na Balkáne. Bol som už niekoľkokrát priateľsky upozornený, aby som radšej nepoužíval srbské slová, pretože v niektorých ľuďoch - ktorí pre toto najväčšie krviprelievanie v dejinách Európy od konca druhej svetovej vojny prišli o blízkych - môžete zbytočne vyvolať negatívnu citovú reakciu. Ale ani chorvátske ozbrojené jednotky neboli sväté a tak si tieto bývalé socialistické republiky budú k sebe ešte dlho hľadať cestu, než ich komerčné televízie začnú vysielať šou Juhoslávia hľadá SuperStar.

Nádejou je, samozrejme, súčasná mladá generácia, ktorá si na bombardovanie a ostreľovanie pamätá maximálne tak z kolísky a s komunizmom má skúsenosť asi iba cez potlač Che Guevaru na tričku. Spoločne s mladou generáciou na Slovensku riešia obdobné problémy. Sociálne neistoty sú momentálne v kurze. Svedčí o tom i pätnásť minút mediálnej slávy tínedžera Frana Sarajliju, ktorý odkázal vláde prostredníctvom oficiálnej stránky na Facebooku, že sa hanbí žiť vo vlastnej krajine a dostal za to dvadsaťtisíc lajkov. Ako napísal, zlomilo mu srdce, keď uvidel na ulici starenku žobrajúcu nie o peniaze, ale jedlo.

Isteže, aj Chorváti sa snažia prekonávať hospodársku krízu a hoci ešte nie sú členmi Európskej únie, predsa im je čo závidieť. A nemyslím tým iba more a diaľnice. Napríklad plat takých začínajúcich učiteľov na základných a stredných školách sa pohybuje v sume okolo sedemstopäťdesiat eur mesačne. Ale je toho omnoho viac. Dosť to vidieť pri návšteve hlavného mesta Záhrebu, na ktorého kultúrno-spoločenské vyžitie sa Bratislavčania zďaleka nechytajú. Nehovoriac o tom, že v obchodoch a reštauráciách sú na vás akosi milší. Spája sa mi s tým dokonca zaujímavá skúsenosť: V jednej pizzerii ma obsluhoval priamo majiteľ. Keď zistil, že som zo Slovenska, spolu s večerou mi priniesol telefón, na ktorom bol jeho brat a hovoril mi, ako sa po nežnej revolúcii oženil do Starej Ľubovne. Slovensko-chorvátske vzťahy teda zjavne pokračujú, nezačali sa a ani neskončili Martinom Kukučínom.

Vyšlo na Je to tak, v slovenskej edícii Le Monde diplomatique.

Pôvodný zdroj | Jílek, Peter F. 'Rius: Nudizmus, SuperStar, Facebook a Kukučín : Chorvátsky zápisník. In Je to tak : Le Monde diplomatique [online]. ISBN 1337-8872. 13. 4. 2013 [cit. 2013-04-14]. Dostupné na: <http://www.jetotak.sk/autonomna-zona/nudizmus-superstar-facebook-a-kukucin-chorvatsky-zapisnik>.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára