26. novembra 2012

Nudizam, SuperStar, Facebook i Kukučín. Hrvatski podsjetnik #1

Slovacima je obično prva asocijacija na Hrvatsku godišnji odmor, a oni koji tu destinaciju redovito posjećuju znaju da se radi o raju za nudiste. Domaćini su, ipak, više-manje sramežljivi. Kako me upozorio jedan Čeh, kojeg sam slučajno upoznao u sauni, Hrvati se u tuševima na bazenu navodno tuširaju u kupaćim kostimima. Prije nego što smo se dotakli svog podrijetla, razgovarali smo, dakako, na engleskom.

Druge ta zemlja asocira na nekadašnju jugoslavensku federaciju i sukob na Balkanu. Već su me par puta prijateljski upozorili da ne koristim srpske riječi jer kod nekih ljudi, koji su zbog tog najvećeg krvoprolića u prošlosti Europe od kraja Drugog svjetskog rata izgubili svoje bližnje, možete nepotrebno izazvati negativnu reakciju. Međutim, ni hrvatske vojne jedinice nisu bile svete i te će dvije nekadašnje socijalističke republike još dugo tražiti put prema zajedništvu sve dok javne televizije ne počnu emitirati show Jugoslavija traži zvijezdu.

Nadu ulijeva današnja mlada generacija, koja bombardiranje i granatiranje pamti iz kolijevke, a iskustvo s komunizmom ima samo kroz print Che Guevare na majici. Zajedno s mladom generacijom u Slovačkoj rješavaju slične probleme, a trenutno su aktualne socijalne nejednakosti. O tome svjedoči petnaest minuta medijske slave tinejdžera Frana Sarajlije, koji je vladi preko njene službene Facebook stranice poručio da se srami živjeti u vlastitoj zemlji, a za to dobio dvadeset tisuća like-ova. Napisao je kako mu se slomilo srce kada je na ulici vidio staricu koja nije prosila za novac, već za hranu.

Istina je da i Hrvati pokušavaju prevladati gospodarsku krizu iako Hrvatska još nije član Europske Unije, no ipak im imamo na čemu zavidjeti. Pritom ne mislim samo na more i autoceste. Na primjer, plaća učitelja osnovnih i srednjih škola kreće se oko sedamsto pedest eura mjesečno. No, ima još toga... Dovoljno je posjetiti glavni grad Zagreb,  čiji  kulturno-društveni život Bratislavčani ne mogu dostići, a da ni ne govorimo tome kako je osoblje u trgovinama i restoranima nekako ljubaznije prema vama. U jednoj me pizzeriji posluživao sâm vlasnik. Kada je shvatio da sam iz Slovačke, ujedno s jelom donio mi je i  telefon, a s druge strane linije bio je njegov brat i pričao mi kako se nakon Baršunaste revolucije oženio u Staroj Ljubovni. Očito je da slovačko-hrvatske veze i dalje traju te nisu započele niti završile Martinom  Kukučinom.

Prevodila Tea Paleščak.

Objavljeno u slovačkom izdanju Le Monde diplomatique.

Izvorni izvor | Jílek, Peter F. 'Rius: Nudizmus, SuperStar, Facebook a Kukučín : Chorvátsky zápisník. In Je to tak : Le Monde diplomatique [online]. 13. 4. 2013. ISBN 1337-8872. [cit. 2013-04-14]. Dostupno na: <http://www.jetotak.sk/autonomna-zona/nudizmus-superstar-facebook-a-kukucin-chorvatsky-zapisnik>. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára