13. novembra 2014

#tukabel

Video s obyvateľkou rudnianskej osady valcuje slovenský internet. Jej expresívny, ba až teatrálny výstup si dokonca zasluhuje desiatky úprav v zhudobnenej podobe. Prvotne televízna reportáž o závažnej téme úžerníctva sa zvrtla na lacný výsmech sociálne vylúčenej menšiny, ktorou sa komerčné médiá už dlhodobo živia ako parazity. Do hlavnej spravodajskej relácie jednoducho patria tragická autonehoda, novonarodené šteniatka i hysterizujúci Róm bez vzdelania. Žurnalistika takéhoto charakteru chce zrejme preraziť zabahnené dno.

Etiku treba nechať bokom, píplmetre hovoria za všetko, slušní občania si ešte žiadajú medzi telenovelou a reality formátmi z mentálne maloroľníckeho prostredia vidieť zosobnenie celoštátnych problémov a vlastných posratých životov. Zadubená cigánka im zaiste pomôže zabudnúť na gorily či schránkové firmy v Belize. Napokon stačí počas obedňajšej prestávky v robote na Facebooku zdieľať telesne hendikepovaného Dušanka Gogu, aby sa aj zvyšok národa dopopuku zarehlil... Na čom vlastne? Slabomyseľný trpaslík, ktorý nevie hláskovať anglické slová, sa stáva boxerským vrecom v obludáriu šíriteľov virálneho rasizmu.

To je skutočná fríkšou. Masovokomunikačné prostriedky si ruky nestihnú umyť. My nič, len muzikanti, neobstojí. Riporty z rómskych slamov zľudoveli, sú súčasťou každovečernej očisty, ktorá dlhodobo podporuje nenávisť a predsudky. Empatia sa predsa radí k elementárnym podmienkam fungujúcich medziľudských vzťahov. Namiesto toho sa pestuje hrubozrný primitivizmus. Redaktor Matúš Gavlák sa v pokračovaní svojho novinárskeho skvostu neštíti ukázať malého chlapčeka baviaceho sa na chudobnej žene. Príkladná výchova ďalšej generácie.

Na druhej strane sa niet čomu čudovať. V krajine, kde je pre voličov dôležitejšie zakázať gejom a lesbám právo na rodinu, než sa politikov opýtať, kam mizne ročne pol miliardy eur, si fakt stojí niekto na kábli.

Vyšlo na Je to tak, v slovenskej edícii Le Monde diplomatique.

Zdroj | Jílek, Peter F. 'Rius: #tukabel. In Je to tak : Le Monde diplomatique [online]. 14. 11. 2014 [2018-02-25]. Dostupné na internete: <http://www.jetotak.sk/editorial/tukabel>. ISBN 1337-8872.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára