14. januára 2015

Chvála kreativite alebo Prečo sa nezúčastním referenda

Na rozdiel od jednobunkových organizmov – ako sú napríklad niektoré prvoky, alebo z tých komplikovanejších, za ktoré sa považujú, dajme tomu, parazitické pásomnice –, má drvivá väčšina živočíchov na tejto planéte tráviacu sústavu. Nemusia teda prijímať živiny difúziou, čo znamená celým povrchom tela, ale špeciálnym otvorom nazývaným ústa.

Z toho je jasné, že ich primárnou biologickou funkciou nebola komunikácia, už vonkoncom nie prednes básní, napriek tomu kultúra v zmysle produktu ľudskej evolúcie im dodala tieto ďalšie možnosti využitia. Patrí sem, pravdaže, aj orálny sex.

Obdobne by sme sa mohli pozrieť na vývod zažívacieho traktu; rektum si tiež našlo civilizačný raison d'être nielen vo vylučovaní. Tantristi odhalili tajomstvo prostaty v dávnom staroveku a dnes na ňom zarábajú výrobcovia pánkych díld či vibrátorov.

Človek si spravil z blesku boha, pretože jeho kognitívne schopnosti urgentne potrebovali dať okolitým objektom a javom zmysel. Chlpy na lebečnej klenbe vyformoval do účesu minimálne pred tridsaťtisíc rokmi (dôkazom je soška willendorfskej venuše). Dokonca sa mu vďaka bratom Montgolfierovcom definitívne podarilo vzlietnuť, čím dobehol prírodu – bez krídel, na teplovzdušnom balóne.

V holení podpazušia, genetickom inžinierstve, pírsingu na klitorise a commedii dell’arte sa prejavuje tá najpodstatnejšia vlastnosť eukaryotického rodu Homo – kreativita. Kým tento vzpriamený primát nebude mať strach skúšať a objavovať nové veci, poúčať sa z vlastných archetypálnych, no i historických chýb, stále má šancu svojím umom presiahnuť slnečný systém a nevyhubiť sa v jadrovej samogenocíde.

A preto sa nezúčastním referenda za obmedzenie prístupu gejov a lesieb k občianskym slobodám. Lebo keď dvaja samčekovia tučniakov čiapočkatých Roy a Silo z newyorskej zoologickej záhrady vychovali adoptívnu dcéru, žiadna mezopotámska deita nezoslala síru a oheň na Antarktídu. A preto sa nezúčastním referenda proti právu detí na vzdelanie. Lebo chlapci a dievčatá by mali poznať, že v rozkroku nemajú – s prepáčením – piču alebo kokot, nebodaj kloaku, ale penis a vagínu.

Iniciatíva za takzvanú tradičnú rodinu sa snaží poprieť vedomosti. Ich aktivita sa prinavracia k životnému štýlu nálevníkov a rias. Registrované rozmnožovanie povýšili nad rozum, prispôsobili sa kozmogónii babylónskych pastierov, ktorí verili v rozprávajúceho hada a wikipédiu v podobe jablka. Láska nie je inteligenčný test pre šimpanzy, kde treba strčiť geometrické útvary do správnych dierok. Kto hral tetris, vie, o čom hovorím.

Keby hovorca spiatočníkov a jeho sympatizanti skutočne kontemplovali nad krásou, očarila by ich pluralita a variabilita všehomíra. Predsudky a strach z nepoznaného, akýsi figový list, ktorým si skrývajú svoje scvrknuté metaforické prirodzenie – akoby sme na neho boli zvedaví –, im raz však odfúkne závan vlastnej hlúposti. Ich ústny otvor sa vyvinul do zvrátenosti plnej nenávistných prdov.

Vyšlo na Je to tak, v slovenskej edícii Le Monde diplomatique.

Pôvodný zdroj | Jílek, Peter F. 'Rius: Chvála kreativite alebo Prečo sa nezúčastním referenda. In Je to tak : Le Monde diplomatique. 14. 1. 2015 [2015-01-14]. ISBN 1337-8872. Dostupné na internete: <http://www.jetotak.sk/slovensko/chvala-kreativite-alebo-preco-sa-nezucastnim-referenda>.

5 komentárov:

  1. Manželstvo je potenciálne plodivý vzťah biologickej ženy a biologického muža, ktorý je spoločnosťou podporovaný a akceptovaný ako základná bunka spoločnosti.

    Poznáte niekto prípad, kedy by na matrike niekto zakázal homosexuálovi vstúpiť do manželstva?
    Ja nepoznám žiadny taký prípad.
    Nepoznám prípad, kedy by úradník na matrike zisťoval sexuálnu preferenciu nastávajúcich novomanželov.
    Inými slovami homosexuál môže uzavrieť manželstvo s akoukoľvek ženou, dokonca aj lesbickou či pedofilnou. Fantázii sa medze nekladú. Prečo ten hysterický povyk našich dúhových bratov? Tak chcú či nechcú manželstvo pre všetkých?

    ___________________________

    Sexuálna výchova na školách je aj teraz, je integrovaná do biológie, občianskej,etickej... To, čo sa predkladá ako zákaz sexuálnej výchovy, je v skutočnosti nesúhlas so sexuálnou výchovou smerujúcou k promiskuite. Kresťania sa dožadujú výchovy k rodičovstvu, ktorá by zahrňala aj tie vaše poznámky "s prepáčením" :-)
    Liberálna seyvýchova z dielne Možnosti voľby tetky Pietruchovej má veľa chýb. Je ideologicky zafarbená, tají vedľajšie negatívne dôsledky skorého sexu, neuvádza riziká HAK, neupozorňuje pred dôsledkami plánovaného rodičovstva - odkladanie tehotenstva na neskoršie roky - napr. neplodnosť, riziko vývojových defektov... výhrad je veľa. No predkladať problém tak, že RKC je proti sexuálnej výchove (ktorá je - opakujem- i dnes vo vyučovacích osnovách) je zavádzaním.

    Poznám osobne jedného človeka z AzR a nie jetožiadny fanatik ani spiatočník. Príjemný vzdelaný a rozhľadený chalan. Vy, pán Jílek, poznáte koľkých osobne z tej AzR? :-) ...úprimne...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. tvojoponent by rad trestne stihal gays, ako moze taketo individum davat akekolvek rady, ktore su v principe z pokrivenosti tvojponetovej mysle amoralne ?

      Odstrániť
    2. Vážený pán Anonymný... Vy budete nejaká veľká rodina, keď tu je s takým rovnakým priezviskom ako je to vaše toľko besedujúcich... Takže nie, nie som posadnutý stíhaním kohokoľvek. Ani pestrofarebných priateľov.

      Odstrániť
  2. Je to jednoduché - neísť na referendum, a blbcom z RKC, KDH a AZR sklapnú zuby naprázdno.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zničenie inštitútu rodiny je jedným zo základných cieľov marxizmu tak, ako je zadefinovaný v Manifeste komunistickej strany. Homosexuáli sú v tomto boji o civilizačný charakter zneužitou skupinou. Po požiadavkách homosexuálov príde na rad polygamia, incestné manželstvá. Franklin Kameny, jeden z tých, čo majú zásluhu na podvodnom vyradení homosexuality zo zoznamu chorôb, až do svojej smrti usiloval o akceptáciu zoosexuality v spoločnosti.Nemyslite si, že pedofília bude tabu... veru nebude.

      Odstrániť