2. januára 2015

Fritézový fanatizmus

Slovné spojenie pastiersky list mi evokuje vyprážaný syr so šunkou, ktorý je v stravovacích zariadeniach po celom Slovensku často radený medzi vegetariánske jedlá. Obdobnou nezdravou zaslepenosťou zrejme trpia aj predstavitelia miestnej katolíckej a evanjelickej cirkvi, keď sa počas zimných sviatkov rozhodli podporiť referendum proti právam gejov a lesieb.

Luteráni ma prekvapili viac, lebo mnohé ich severoamerické spoločenstvá, ale i európske, napríklad v Nemecku či Škandinávii, sa oficiálne zastávajú rovnakopohlavných zväzkov, dokonca im nemajú problém požehnať.

No bez ohľadu na tieto skutočnosti je zarážajúce, akým spôsobom náboženské organizácie zasahujú do svetských záležitostí a doslova sa podieľajú na šírení nenávistných bludov. Košický arcibiskup metropolita vo svojom vianočnom pamflete nazýva rovnosť medzi mužmi a ženami ideológiou a všetko ostatné považuje za zvrátenosť. Vskutku inteligentné.

Argument o vzore vo svätej rodine ma opäť pobavil. V dávnejšom komentári som už spomenul, že pre západnú civilizáciu nejde o veľkú výhru: veď Jozef nebol Ježišovým otcom, mal ich v podstate dvoch, ak počítame Jahveho a tiež treba pripomenúť nevernú (?), zneužitú (?) Máriu, ktorá mohla byť pri pôrode vo veku trinástich rokov.

Adopcie detí homosexuálmi nie sú žiadne sociálne experimenty, dokazuje to veľa serióznych longitudinálnych štúdií. Samozrejme, je super, mať mamku a tatka, avšak nie vždy sa pošťastí, do reálneho života vstúpi alkohol, choroba, násilie, rozvod, smrť a je po ideáli. Mimochodom, vo zvieracej ríši sa rovnako dajú nájsť homosexuálne páry starajúce sa o mláďatá. Sú hádam tučniaky, medvede alebo líšky chápavejšie než ľudia?!

V celej pseudodiskusii o manželstve – každý normálny sociológ potvrdí, že historicky sú polygamné vzťahy tie najtradičnejšie – sa zabúda na lásku, hovorí sa o prokreativite, čím sa nemyslí nič iné, len praobyčajná súlož bez prezervatívu, predpokladám, pri zhasnutom svetle. Každý normálny sexuológ zasa potvrdí, že telesná intimita má byť kreatívna, ináč môžeme zostať iba kamarátmi. Spojenie dvoch ľudí sa nesmie zúžiť na reprodukčnú funkciu, emócie predsa nespadajú pod zákonník práce.

Prv ako sa ponúknete tou prepálenou sračkou, porozmýšľajte nad zákulisím kuchyne, ktorá vám ju pripravuje. Michelinské hviezdičky by som neočakával.

Vyšlo na Je to tak, v slovenskej edícii Le Monde diplomatique a v Deníku Referendum.

Zdroj 1 | Jílek, Peter F. 'Rius: Fritézový fanatizmus. In Je to tak : Le Monde diplomatique [online]. 2. 1. 2015 [2015-01-02]. Dostupné na internete: <http://www.jetotak.sk/slovensko/fritezovy-fanatizmus>. ISBN 1337-8872.

Zdroj 2 | Jílek, Peter F. 'Rius: Fritézový fanatizmus. In Deník Referendum [online]. 3. 1. 2015 [2015-01-14]. Dostupné na internete: <http://denikreferendum.cz/clanek/19459-fritezovy-fanatizmus>.

3 komentáre:

  1. Na porovnanie text predkladaný ako "satira" (ten slovník ako z pera pána literárneho kritika):

    Citujem:
    Traste sa, heterosexuálne svine…proc je CIA rozrusena z ru
    text z knihy Jamesa Dobsona Výchova chlapcov zo strán 113-123, kapitola 9. KDE HĽADAŤ PôVOD HOMOSEXUALITY (Slovak edition © 2007 by Porta Libri with permission of Tyndale House Publishers, Inc.)

    Najšokujúcejší dôkaz tohto lovu na deti však vyšiel najavo v článku Michaela Swifta, ktorý písal pre časopis Gay Community News. Počas debaty v Kongrese ho predniesol bývalý kongresman William Dannemeyer. Postaral sa aj o to, aby sa kontroverzný článok dostal aj do zápisnice. Tu je z neho krátky úryvok:
    Skazíme vašich synov, symboly vašej chatrnej mužskosti, vašich plytkých snov a vulgárnych klamstiev. Budeme ich zneužívať vo vašich školách, internátoch, vo vašich skupinách mládeže, na záchodoch v kinách, v kasárňach, na cestných odpočívadlách, vo vašich pánskych kluboch, v priestoroch Kongresu, všade tam, kde sa muži stretávajú s mužmi. Budú našimi otrokmi a budú tancovať, ako my budeme pískať. Pretvoríme si ich na náš obraz. Budú nás uznávať a zbožňovať. Postupne budú zrušené všetky zákony zakazujúce homsoexuálne praktiky a namiesto toho sa prijmú nové, ktoré dajú voľný priechod láske medzi mužmi. Všetci homosexuáli musia držať spolu ako bratia; musíme vystupovať jednotne umelecky, filozoficky, spoločensky, politicky aj finančne. Sláviť víťazstvo budeme môcť iba vtedy, ak sa zákerným heterosexuálnym nepriateľom postavíme ako jeden. Rodina, tá živná pôda klamstva, zrady, priemernosti, pretvárky a násilia, bude zrušená. Rodina, ktorá nedokáže nič, len obmedzovať predstavivosť a obmedzovať slobodnú vôľu, musí byť zničená. Dokonalých chlapcov bude plodiť a vychovávať genetické laboratórium. Budú žiť spolu v komunite, pod dohľadom a vedením homosexuálnych vychovávateľov. Zavrieme všetky kostoly, ktoré sa odvážia odsúdiť nás. Nám vládnu iní bohovia – krásni mladí muži. Sme vyznávačmi kultu krásy, morálne a estetickej. Zrovnáme so zemou všetko škaredé, vulgárne a banálne. Pohŕdame konvenciami heterosexuálnych stredných vrstiev, my máme slobodu žiť podľa diktátu čistej predstavivosti. Pre nás nie je nič nemožné. Zvíťazíme, pretože nás poháňa nezadržateľná horkosť utláčaných, ktorí celý ten čas boli nútení hrať vedľajšiu úlohu v primitívnej heterosexuálnej šou. Aj my vieme strieľať a postaviť barikády tejto poslednej revolúcie. Traste sa, heterosexuálne svine, až sa raz pred vami zjavíme bez masky na tvári.

    Bolo by zaujímavé poznať dĺžku hladovky pána dobre živeného literárneho kritika, ak by pastiersky list obsahoval takéto...ehm...skvosty. Vtáka človek pozná po perí a človeka po reči. Kam sa pán Jílek zaradí aj so svojimi citujem "sračkami", vieme všatci. Nezabudnite za sebou spláchnuť a zavrieť poklop.
    Pekný večer prajem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :) Mimochodom je správne "Hladujem po ľudských právach"?

      Lebo to vyznieva, ako keby ste mali na obed aspoň jednu kapitolu z Deklarácie ľudských práv :)

      Odstrániť