4. mája 2017

Ako Oliver schybil

Chcel by som sa opýtať pána humoristu, či to myslel vážne, keď sa zastal fašistických poslancov obvinených z rasizmu, vyhrážania celým skupinám obyvateľstva pre iný etnický pôvod či náboženské presvedčenie a tvorbu obdobných extrémistických materiálov. Iste nečakal, že jeho názor sa stane virálne zdieľaný podporovateľmi ultrapravice po sociálnych sieťach, vrátane konšpiračných webov vyzývajúcich k pitiu citronády nalačno alebo pripojeniu k Rusku.

Dobre, každý sa nevyzná v trestnom práve, napriek tomu by malo byť jasné, aký je rozdiel medzi skutkom a osobným postojom. Ak si totiž myslím, že Andrásyho zabávačské schopnosti patria na stužkovú, lebo za tie roky mu vyniesli popularitu typy televíznych formátov, ktoré moderoval, nie jeho talent, môžeme polemizovať o kvalitách komiky na Slovensku. No keď si budem verejne vymýšľať, osočovať ho, dokonca podnecovať k fyzickej likvidácii, asi som prekročil tú hranicu, kde nastupujú polícia, prokuratúra a súdy.

Nepredpokladám, že je natoľko hlúpy, aby podporoval zelenú pleseň rozmáhajúcu sa našou spoločnosťou, zarazil ma však ideovou líniou, ku ktorej sa hlási. Jeho výroky preto neboli prestrelením z akejsi naivity, sám požaduje „európskeho Trumpa“, citujúc z ďalšieho statusu na facebookovskom konte a „osudy sírčanov, moslimov, kadekoho“, kto uteká pred vojnovým terorom, má v paži. (Písanie joty a ypsilonu nechám bokom.) Prekvapuje tiež odporom k sekularizmu a ľuďom bez vierovyznania. V nasledujúcom komentári totiž vyžaduje jednoznačne kresťanskú Úniu a ďalšie presvedčenia, hlavne islam, mu musia byť podriadené. Od predsedu Komisie Junckera sa navyše domáha, aby svoje politické príhovory zakončil slovami „Tak mi Pánboh pomáhaj“.

Summa summarum z toho vychádza do dôsledkov nepremyslené hrajkanie sa s princípmi liberálnej demokracie a ľudských práv. Určite potrebujeme šovinistického vodcu v Bruseli s krížikom na čele stavajúceho kontinentálne múry od Barentsovho mora po Gibraltársky prieliv. Nanešťastie, jeho posolstvá sú na rozdiel od fejkového Lasicu skutočné. Vyzerá to tak, že Oliverovi sa podarilo prekonať respondentov z vlastnej relácie, ktorú dlhoročne produkuje. Veď nikto nie je dokonalý.

Vyšlo na blogu Denníka N.

Pôvodný zdroj | Jílek, Peter F. 'Rius: Ako Oliver schybil. In Denník N [online]. ISSN 1339-844X. 4. 5. 2017 [2017-06-03]. Dostupné na: <https://dennikn.sk/blog/oliverandrasy/>.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára