15. mája 2017

Obchod s ľudskými orgánmi

Nedávno sa na internete začali šíriť šokujúce zábery, ktoré zachytávajú plačúce dievčatko pred odberom orgánov. Dospelé osoby ju odvádzajú na lôžko, aby za finančný zisk vykonali jeden z najohavnejších činov, akých sa len môže človek dopustiť. V miestnosti sa tiež nachádzajú telá ďalších mŕtvych detí zabalené v plastových vreciach.

Napriek srdcervúcemu kriku dieťaťa je informácia spájaná s videom falošná. Hrou na emócie má v arabskom svete vyvolať negatívne nálady voči antialasadovskej koalícii. Neskôr ho prebrali západní konšpirátori na vyvolanie nevraživosti proti moslimskému obyvateľstvu. V skutočnosti ide o dva roky starú nahrávku z reportáže na ošetrovni vyrobenej sýrskou spravodajskou agentúrou Smart krátko po bombardovaní neďaleko mesta Idlib ruskými lietadlami.

Faktom zostáva, že na základe dostupných informácií za obdobie trvania vojnového konfliktu v tejto krajine zmizlo minimálne pätnásťtisíc maloletých a tínedžerov. Vládne úrady v Sýrii majú podozrenie, že mnoho práve za účelom obchodu s orgánmi. Získaný artikel okamžite odchádza na čierny trh. Podľa štúdie Global Financial Integrity môže profit tohto ilegálneho biznisu v medzinárodnom meradle presahovať až miliardu dolárov ročne.

Medzi najkritickejšie regióny patria tradične rozvojové oblasti s vysokou mierou chudoby, ale obchod neobchádza ani vyspelé americké a európske štáty, v ktorých sa solventní pacienti čakajúci na transplantáciu takýmto spôsobom vyhýbajú zdĺhavému procesu v zdravotníckom systéme. Iba v Únii sa počas migračnej krízy stratilo viac ako desaťtisíc detských utečencov. Europol predpokladá, že časť z nich mohla skončiť na operačných stoloch alebo v rukách organizovaného zločinu zameriavajúceho sa na sexuálne otroctvo a tvorbu pornografie.

Málokedy majú obete šťastie, ako napríklad africké dievča unesené v roku 2012 do Spojeného kráľovstva. Polícii sa ju ešte pred samotným zákrokom podarilo zachrániť. No sú aj časté prípady zmrzačenia, čo sa stalo v roku 2013 čínskemu chlapcovi nájdenom v obrovských bolesiach na poli, ktorému členovia tohto zverského mafiánskeho kšeftu odstránili oči kvôli cennej rohovke.

Je zbytočné pýtať sa na motívy, tie sú jednoznačné. Zúfalosť ľudí konfrontovaných so smrťou či ich rodín a blízkych vytvára dopyt a ten následne ponuku. S originálnym vlastníkom obličky alebo pečene nikdy neprídu do kontaktu. Hrôzostrašné však zostávajú čísla: viktimologička Silke Meyer odhaduje, že takmer polovica transplantovaných orgánov pochádza z nezákonných zdrojov.

Vyšlo na blogu Denníka N.

Pôvodný zdroj | Jílek, Peter F. 'Rius: Obchod s ľudskými orgánmi. In Denník N [online]. ISSN 1339-844X. 15. 5. 2017 [cit. 2017-06-03]. Dostupné na: <https://dennikn.sk/blog/obchodsludskymiorganmi/>.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára